sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Jälkipuinti: Ricky-Tick Big Band ja Julkinen Sana

Ricky-Tick Big Band ja Julkinen Sana vetivät Teltan täyteen: yleisöä oli saapunut paikalle noin tuhat henkeä! Heti ensimmäisestä kappaleesta alkaen oli selvää, että seuraavan reilun puolentoista tunnin aikana bändi tulisi ottamaan tiukan otteen koko yleisöstä. Ricky-Tick Big Band ja Julkinen Sana ovat onnistuneet yhdistämään jazzin ja räpin aivan ainutlaatuisella, hyvin svengaavalla tavalla. Tunnelman noustessa kattoon oli hyvin helppo ymmärtää miksi Ricky-Tick Big Band ja Julkinen Sana ovat saaneet niin paljon mediahuomiota sekä ylistäviä kommentteja. Joudun kuitenkin tunnustamaan, että minä olin yksi niistä harvoista Teltassa olleista joihin illan meininki ei täysin uponnut. En oikein osaa itsekään sanoa mikä jäi puuttumaan, sillä esiintyjät olivat taitavia, meininki mahtava ja minulla oli kova halu oikeasti innostua keikasta. Tästä huolimatta varovasti jammailin yleisön mukana ja poistuin Teltasta hymy kasvoillani. Kaikista Teltassa näkemistäni esiintymisitä juuri Ricky-Tick Big Bandin ja Julkisen Sanan keikka oli kaikesta huolimatta ehkä se lämminhenkisin ja unohtumattomin.
-Yelena
Kuvaaja Ville Munter
Kuvaaja Ville Munter

Kun astuin Telttaan sisään ennen Ricky-Tick Big Bandin ja Julkisen Sanan keikkaa, oli aistittavissa, että nyt on tulossa hyvä keikka. Katsojia oli valtavasti, Teltta oli aivan täynnä, tunnelma käsinkosketeltava.

Kun ensimmäiset tahdit alkoivat soida ajattelin, että kyllä, tästä minä pidän. Suuren orkesterin soinnissa on jotain aseistariisuvaa - ja millä meiningillä he soittivatkaan! Jazzin rytmi vei mukaansa välittömästi.

Ennen keikkaa jännitin, miten jaksan kuunnella kaksi tuntia räppäämistä, sillä en ole tuon tyylilajin ystäviä. Pelkoni osoittautui turhaksi ja keikan lopuksi huomasin olevani siinä samassa hurmoksessa kuin koko muukin tuhatpäinen katsojajoukko. Artistien energia tarttui.

En ole käynyt aiemmin keikoilla juurikaan, sillä en ole kokenut sitä luontevaksi, mutta Ricky-Tick Big Band ja Julkinen Sana teki minuun niin suuren vaikuksen, että keikan jälkeen jäin haaveilemaan seuraavasta mahdollisuudesta mennä heidän tai jonkun muun keikalle. Tätä musiikki ja poikkitaiteellinen festivaali saavat parhaimmillaan aikaan.
 -Jani

Voi Ricky-Tick Big Band sanon minä. Kuten ennakkomietinnöissä manitisinkin keikka oli todellakin hyppy tuntemattomaan. Olin aikaisemmin kuullut ehkä yhden kokoonpanon kappaleen, mutta minulla ei ollut mitään aavistustakaan, että se oli nimen omaan Ricky-Tick Big Bandin kappaleita! Keikka oli kuitenkin minulle kaiken kaikkiaan positiivinen yllätys. En ole perehtynyt jazziin paljon sen enempää kuin räppiinkään, mutta kappaleita oli silti hauska kuunnella. Kappaleet tietysti kruunasivat mahtavat soolot, joissa soittajat pääsivät irrottelemaan. Kaikkein hienoimpana mieleen jäi huima rumpusoolo erään kappaleen aikana, jota nyt en valitettavsti kykene nimeämään. Meno teltassa oli hillitön ja porukkaa oli todella paljon. Viihdyin keikalla oikein mainiosti ja Big Band soi hienosti, mutta silti en oikein päässyt mukaan siihen samaan hypetykseen, joka suurimmalla osalla yleisöstä oli. Luultavasti yksi syyllinen siihen on se, että keikalla ei lopulta ollut minulle paljon tarttumapintaa. Menin keikalle lähes tietämättömänä orkesterin materiaalista ja se kyllä vaikutti myös lopputulemaan. Keikka oli kuitenkin kaikesta huolimatta mahtava kokemus.
-Helena

Kuvaaja Ville Munter
Kaikista Jyväskylän Kesän tapahtumista odotin eniten RTBB ja Julkinen Sana -kokoonpanon keikkaa. Olin joitakin kappaleita kuunnellut etukäteen Spotifysta pitkin kevättä, mutta en hirveästi, sillä jazz-rytmit eivät aina oikein iske. Pelkäsin myös keikkafiilikseni laantuvan, jos jazz ottaa ylivallan. Keikan alkuosio sai minut jazzin lumoihin, mitä mukavasti tuuletti suomalainen rap. Hieman ennen ja jälkeen väliaikaa tunnelma silti jotenkin hiipui. Liekö syynä rauhallisemmat ja tuntemattomammat biisit, mutta huomasin innostukseni lopahtavan.

Notkahduksen jälkeen tunnelma onneksi nousi kattoon ja jazz-rytmit veivät minut niin mukanaan, että taidan olla ekstaasissa vieläkin! Tunnelma koko teltassa oli keikan ajan intiimi ja välitön, mikä teki fiiliksestä entistä paremman.

Ekstaasihekumoissani totean edelleen: tätä täytyy saada lisää! Svengaavat sävelet, iskevät sanat ja karismaattiset muusikot – mitä muuta voi toivoa.
-Taru

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti